A TK Politikatudományi Intézet online konferenciája

   2020. június 25. 17:00 - 2020. június 25. 18:30

Vírusnyertesek és vírusvesztesek: Új politikatudományi eredmények a válság kapcsán

A TK Politikatudományi Intézet online konferenciája

2020. június 25., csütörtök 17:00 – 18:30

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete szeretettel meghív minden érdeklődőt "Vírusnyertesek és vírusvesztesek – Új politikatudományi eredmények a válság kapcsán" című online konferenciájára, amelyen az Intézet a koronavírus-járvánnyal foglalkozó új tudományos projektjei mutatkoznak be. A rendezvényen előzetes eredményeket közlünk a PTI munkatársai által folytatott kutatásokból, melyeket 2020 őszén egy önálló kötetben adunk közre.

A rendezvényre 2020. június 25-én 17:00 és 18:30 között kerül sor. A beszélgetést a Microsoft Teams alkalmazáson keresztül közvetítjük. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével legkésőbb június 23-ig: https://forms.gle/YCwji6hvezuCjtVA9. Az esemény linkjét a regisztrált résztvevőknek egy külön e-mailben küldjük.

Program

(a kutatások rövid összefoglalói ld. alább):

17:00 Megnyitó
17.05–17.20 Szabó Andrea: A politikai érdeklődés változása a COVID-19 járvány időszakában.
17.20–17.35 Bene Márton, Farkas Xénia: Politikai kríziskommunikáció a koronavírus-válság során.
17.35–17.50 Szabó Gabriella: Újságírás a pandémia idején.
17.50–18.05 Szabó Lilla: Variációk egy vírusra: VÍRUS metafora a politikai kommunikációban.
Kérdések és válaszok.

Az esemény moderátora Sebők Miklós, a TK Politikatudományi Intézet igazgatója. A közönség kérdéseit a rendezvény során a pti.tudtitkar@tk.mta.hu címre várjuk!

A TK PTI új kutatásai a járványhelyzet kapcsán – Rövid összefoglalók

1. Szabó Andrea: A politikai érdeklődés változása a COVID-19 járvány időszakában.

Az előadás során bemutatom, hogy egy 2020. május folyamán készített közvéleménykutatás alapján hogyan változott meg a politikai érdeklődés és a politikáról való diskurzus a családokban. Igaz-e az a feltételezés, hogy a kényszer karantén időszaka alatt a családok visszavettek olyan politikai szocializációs funkciókat, amit korábban leginkább az iskola dominált.

2. Bene Márton, Farkas Xénia, Merkovity Norbert: Politikai kríziskommunikáció a koronavírus-válság során

Az előadás röviden áttekinti a koronavírussal kapcsolatos kormányzati kommunikáció legfontosabb sajátosságait. Bemutatja a válság politikai kommunikációjának főbb elemeit, szereplőit, üzeneteit, kommunikációs eszközeit és témáit.

3. Szabó Gabriella: Újságírás a pandémia idején

Az előadás során a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásban megfigyelhető internetes újságírói szerepfelfogásokról lesz szó. Vajon az újságírók a hírgyártás során az információk átadása mellett milyen egyéb feladatot vállalnak? Hogyan kombinálják az értelmező, véleményező, minősítő vagy éppen a kormányzathoz lojális, esetleg szórakoztató vagy a hatalmasokat ellenőrző újságírói funkciókat? Példák alapján bemutatom, hogy a vírus megjelenésének első napjaiban a vezető magyar hírporálok által közölt cikkekben milyen újságírószakmai kép jelenik meg.

4. Szabó Lilla: Variációk egy vírusra: VÍRUS metafora a politikai kommunikációban

Az olyan nehezen kézzelfogható fogalmakat, mint a betegségek rendszerint metaforákon keresztül konceptualizáljuk, amelyek a nyelvünkben olyan kifejezésekben jelennek meg, mint a legyőzni egy betegséget. A kognitív nyelvészet felfogása szerint a metaforikus konceptualizációk olyan fogalmi kereteket hívhatnak életre, amelyekkel a beszélők véleménye befolyásolható. Például a droghasználat elleni fellépések háborúként való keretezése legitimálhatja a fogyasztók ellen való erőszakos fellépést. A kutatásomban azt
vizsgálom, hogy a magyar kormányzati kommunikáció milyen metaforákon keresztül utalt a koronavírus-járvány kitörésére, a járványhelyzet kezelésére és magára a vírusra és ezáltal milyen módon keretezte a fennálló helyzetet.