Könyvbemutató: Vírusba oltott politika. Világjárvány és politikatudomány

   2020. december 10. 16:00 - 2020. december 10. 17:00

Tisztelt Érdeklődő!

 

Ezúton, tisztelettel meghívjuk Önt a Vírusba oltott politika. Világjárvány és politikatudomány című könyvünk online bemutatójára.

Tervezett program (60 perc):

  • Sebők Miklós, a TK Politikatudományi Intézet igazgatója rövid köszöntője
  • Böcskei Balázs szerkesztő röviden bemutatja a könyvet.
  • Beszélgetés a könyv szerzőivel, Stumpf Istvánnal, Szabó Gabriellával, Bartha Attilával és Illés Gáborral a könyv fő kérdéseiről, a politika és a COVID-járvány kapcsolatáról, a koronavírus-járvány hatásairól és lehetséges következményeiről.
  • Kérdések, válaszok.

Zoom link: 

https://zoom.us/j/96068969301?pwd=OExESFlGUzFWcFhUR1doK0FjRFZOZz09

Körösényi András, Böcskei Balázs és Szabó Andrea

Szerkesztők

A kötet fülszövege:

A COVID-19 járvány nemcsak egészségügyi probléma, hanem egy, a politika számára külső hatások által gerjesztett válságjelenség is. A hidegháború óta nem volt egyetlen esemény sem, mely ekkora hatást gyakorolt volna a politikai aktorokra. Ezzel a helyzettel  ezért a politikatudománynak is feladata van: a tanulmánykötet a járványnak a politikai térre és cselekvőkre vonatkozó hatásait járja körül.

Hogyan hat az – szűken és tágabb értelemben vett – politikai folyamatokra? A vírus elleni harc, miként egy háború, „egységbe kovácsolja a nemzetet”, és a belpolitika egyfajta felfüggesztésével jár? A kormány támogatottsága a „rally-around-the-flag” hatás következtében megnő? Vagy ez legfeljebb átmeneti hatás, és a politikai folyamatok visszatérnek az ismert kerékvágásba? Mindez itthon és máshol.

A negatív gazdasági hatások, az egészségügyi kormányzat és ellátórendszer defektusai miatt meggyengül-e a kormány, és mindezek Orbán Viktor évtizedes kormányzásának végét jelenthetik? Vagy még ezt a helyzetet is képes a miniszterelnök rezsimkomfort módon kezelni? Hogyan kommunikál a vírusról a kormány, és hogyan az ellenzék? Mi a sajtó szerepe a járvány keltette hírek és rémhírek világában? A populisták vagy a liberális demokrácia országai kezelik-e hatékonyabban a válságot? A járvány generálta válsághelyzet miként hat az intézményekre, generációkra és a politikai aktivitásra? Tizenkét tanulmány mely különböző oldalról válaszol ezekre a kérdésekre, és minden továbbira, mely jelenünkből következik."