Könyvbemutató: Boda Zsolt - Ki dönt? Kormányzási stílusok és közpolitikai változás Magyarországon 2002–2014

   2021. március 2. 17:00 - 2021. március 2. 18:30

Könyvbemutató: Boda Zsolt - Ki dönt? Kormányzási stílusok és közpolitikai változás Magyarországon 2002–2014

2021. március 2-án 17:00 órától online könyvbemutatót tartunk Boda Zsolt "Ki dönt? Ki dönt? Kormányzási stílusok és közpolitikai változás Magyarországon 2002–2014" c. kötetéről.

A könyvet Bozóki András és Pál Gábor mutatja be.

Az esemény moderátora Metz Rudolf.

Fülszöveg:

A ki dönt? kérdése a politika legfontosabb, legizgalmasabb problémájára utal. A politika központi kategóriája a hatalom, és a hatalom legegyértelműbben a döntésben nyilvánul meg. A modern demokráciákban azonban a döntéshozatal egy összetett folyamat, amely során sokféle szereplő befolyásolja azt, hogy miről és milyen döntés születik. A könyv a döntéshozatali folyamatot a kormányzás és a közpolitika fogalmain keresztül elemzi. Áttekinti a kormányzás mint döntéshozatal legfontosabb elméleti problémáit, majd a hazai közpolitikai folyamatot vizsgálja három kormányzati cikluson keresztül.
Az egyik kérdés az, hogy a különböző társadalmi szereplők, így a média, az érdekcsoportok, a közvélemény, a kormányzati bürokrácia vagy éppen az Európai Unió milyen mértékben voltak képesek befolyásolni a politikai döntéseket. A másik pedig arra vonatkozik, hogy vajon azonosíthatók-e jellemző kormányzási stílusok annak megfelelően, hogy a szereplők mely köre kapott hozzáférést a döntésekhez. A könyv a hazai kormányzási folyamat első szisztematikus, tudományos igényű, ugyanakkor közérthetőségre törekvő elemzése.

Boda Zsolt közgazdász, politológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója. Könyveket és tanulmányokat írt a kormányzás különböző kérdéseiről, így a globális kormányzásról, a környezetpolitikáról vagy a bizalom politikai jelentőségéről. Előadó több külföldi és hazai egyetemen, jelenleg az ELTE Államés Jogtudományi Karán tart kurzusokat a közpolitikáról.

A beszélgetést a Zoom alkalmazáson keresztül közvetítjük. Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékát jelezze az alábbi űrlap kitöltésével legkésőbb február 28-ig:

Az esemény linkjét a regisztrált résztvevőknek egy külön e-mailben küldjük.