Kutatók Éjszakája 2021

   2021. szeptember 24. 16:45 - 2021. szeptember 24. 21:45

A TK Politikatudományi Intézete 2021-ben is részt vesz a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatán.

Az érdeklődők ezúttal hat előadás és két interaktív workshop formájában ismerkedhetnek meg intézetünk kutatóival és kutatási témáival. Az előadások on-line (Zoom) követhetőek. Ha szeretne részt venni valamelyik eseményen, kérjük, részvételi szándékát a lenti űrlap kitöltésével jelezze!

A regisztráció határideje: 2021. szeptember 24. 16:00.

Az események linkjét a regisztráció lezárulta után küldjük el a résztvevők e-mail címére.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Program:

16:45-17:15

Ujlaki Anna: Megfékezhető-e a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia (MI) kontrollja, mint probléma nem csupán a sci-fi műfaját leginkább foglalkoztató kérdések egyike, hanem a gyakorlati politika világában is egyre sürgetőbb kérdés. A fikció felé hajló elképzelések általában a mesterséges intelligenciának az emberiségre jelentett fenyegetését szemléltetik, míg az MI begyűrűzése a politika világába a választói magatartásra és ebből fakadóan a demokráciára jelenthet komoly veszélyt. Nem csoda, ha a mesterséges intelligencia megfékezése megmozgatja a képzelőerőnket. Az előadás az MI szabályozásának problémáját járja körül, és a politikaelmélet segítségével olyan kérdéseket feszeget, mint hogy szerezhetünk-e egyáltalán teljes kontrollt a mesterséges intelligencia felett, illetve hogy nem éppen ez a fajta vágyunk az irányításra az, ami az élet más területeihez képest sajátossá teszi a politikát?

17:15-17:45

Szűcs Zoltán Gábor: Politikai filozófia: az őrület határán

Az előadásban utazást teszünk a politikai filozófia sötét oldalán: nyomasztó víziókat, sötét komédiákba, szürreális látomásokba illő képeket fogunk gondolatban körüljárni, hogy elgondolkozzunk, mit is tanulhatunk abból, amikor a filozófusok szabadjára eresztik félelmeiket. Lesz szó arról, miért is zárjuk éjszaka az ajtóinkat; miért olyan az állam, mintha álmunkban elhurcoltak volna egy hajóra; ahonnan csak a vízbe ugorva távozhatunk; hogy olyan-e az állam mint egy gyilkos, aki egy barátunkat keresi nálunk és nekünk kötelességünk-e elmondani neki, hol bujkál az illető; hogy miért lehet hasznos, ha a társadalmat olyan elvekre alapozzuk, amikben csupa amnéziás ember is meg tudna állapodni; hogy miért nem szeretnénk olyan politikusokat, akik teljes lelki nyugalommal vallják meg, hogy végülis meg is ölhették volna az ellenfelüket, de aztán arra jutottak, hogy morálisan helytelen lenne; hogy olyan-e az adófizetés, mint egy fuldokló kisgyerek kimentése a vízből; vagy, hogy jogunk van-e lelőni a politikust, akiről tudjuk, hogy igazságtalan háborút akar indítani.

17:50-18:20

Medve-Bálint Gergő: Új beruházások állami támogatása Magyarországon a koronavírus járvány alatt

A magyar kormány egyik válságkezelő intézkedése volt a 2020 tavaszán meghirdetett Versenyképesség Növelő Támogatási Program, amely a költségvetési keretének többszöri emelése után az elmúlt évek egyik legjelentősebb iparpolitikai intézkedésévé vált. Mely vállalatok részesültek a támogatásokból, és vajon ebből a programból a hazai vagy inkább a külföldi tulajdonú cégek profitáltak inkább? Mennyire tükrözi a kedvezményezettek köre a kormány gyakran hangoztatott szándékát, miszerint hazai tulajdonú vállalkozásokat szeretne előnyben részesíteni a külföldiek ellenében? Lehetséges-e a hazai függő piacgazdasági viszonyok és az EU-tagságból eredő versenypolitikai szabályok betartása mellett olyan iparpolitikát folytatni, amely kedvez a hazai tulajdonú vállalkozásoknak? Az előadás a fenti kérdésekre keresi a választ a program keretében 2020-ban támogatást nyert vállalatok ágazati, területi és tulajdonlási jellemzőinek ismertetésével.

18:20-18:50

Barczikay Tamás: A gyémántexport hatása Botswana gazdaságára

Az erőforrásban gazdag országok gazdaságszerkezete jellemzően egy vagy két nem megújuló erőforrásra fókuszál, ami komoly problémának bizonyult az elmúlt évtizedekben.  Még a viszonylag jól teljesítő államok sem voltak teljes mértékben képesek gazdaságuk modernizálására. Az előadás Botswana gyémántkitermelő szektora esetében vizsgálja, hogy kialakult-e az úgynevezett holland kór jelensége? A holland kór lényege, hogy a fő exportszektor olyan szintű nyomás alá helyezi a hazai gazdaságot, aminek hatására minden más ipari szektor visszafejlődik és képtelen felvenni a versenyt a nemzetközi piacokon. Kérdésünk röviden annyi, hogy hosszú távon Botswana képes-e fenntartani gyémántexportra fókuszáló gazdaságát?

18:55-19:25

Molnár Csaba - Barczikay Tamás: Miről van szó? A magyar politikai napirend vizsgálata

A politikáról beszélve gyakran merül fel a kérdés, mik azok az ügyek, kérdések, amik valóban fontosak. A Comparative Agendas Project (CAP) kutatói ennek feltárására vállalkoznak, mérhetővé téve történelmi távlatban is a magyar közpolitikai napirendet. Vizsgálatuk kiterjed többek közt a közvéleményre, a médiára, a pártok választási programjaira, a parlamenti vitákra, a törvényekre, rendeletekre és a költségvetésre is. Az előadáson bemutatásra kerül a kutatócsoport új honlapja, mely lehetővé teszi a kutatás során eddig megvizsgált körülbelül nyolcszázezer megfigyelés bárki számára egyszerűen hozzáférhető és használható, látványos módon kerülhet megjelenítésre.

19:25-19:55

Kovács Ádám - Gelányi Péter: Magyar politikai szövegbányászat

Az elmúlt időszakban egyre inkább elterjedtebbé vált a társadalomtudományokon belül is a mesterséges intelligencia alkalmazása. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a kutatók számára, hogy nagy mennyiségű szöveges adatot dolgozzanak fel. Az ehhez kötődő kutatási módszerek már hazánkon belül is jelentős mértékben elterjedtek. Előadásunkban több módszert is bemutatunk a Szövegbányászat és mesterséges intelligencia R-ben című műből szemléletes és izgalmas ábrákkal, illetve a mesterséges intelligencia egyes társadalomtudományi alkalmazási lehetőségeiről is beszélünk.

20:00-21:00

Farkas Eszter: Migránsveszély és menekültáradat – a migrációs válságról szóló hírekkel kapcsolatos érzelmeink (interaktív workshop)

2015 óta a migráció, bevándorlás, menekültek és menedékkérők helyzete szerves része az európai politikai és politikatudományi diskurzusoknak, amely a jelenlegi afgán válság hatására nagy valószínűséggel tovább mélyül majd. A migráció politikai eszközzé vált, számos – főként jobboldali – párt használja a migráció témáját első számú politikai mobilizációs eszközként. A migráció témájáról való vélemények és attitűdök Európa-szerte, de különösen Magyarországon rendkívül polarizáltak, magyar nyelvű médiában ritkán találkozni tárgyilagos, objektív megnyilvánulásokkal a migráció kapcsán.

A workshop során migrációról szóló hírek elolvasását követően arról fogunk beszélgetni, kiből milyen gondolatokat, de legfőképp érzelmeket váltanak ki a cikkek. A beszélgetés célja, hogy jobban megértsük a migráció mint politikai eszköz természetét, működését és a migráció kapcsán kiváltott érzelmek politikai mechanizmusait.

21:00-21:45

Mikecz Dániel: Tippeld meg a kutatási adatokat! Csoportos társadalomismereti vetélkedő

A választói viselkedésre, politikai attitűdökre vonatkozó politikatudományi vizsgálatok elsősorban közvélemény-kutatási adatokra támaszkodnak. A szélesebb nyilvánosságba azonban többnyire a pártpreferenciákra vonatkozó adatok jutnak el. A kutatók éjszakáján az USA-ban népszerű Family Feud kvízhez hasonlóan kell a játékosoknak, csapatoknak megtippelniük egy adott témára vonatkozó közvélemény-kutatási adatokat. Hogyan díszíti ki szobáját egy radikális jobboldali fiatal? Mennyire iskolázottak a Békemenet tüntetői? Hol laknak a Kutyapárt szimpatizánsai? Ilyen és hasonló kérdésekre kell válaszolniuk a játékosoknak. Minden fordulóban a legpontosabb tippet adó csapat viheti el a pontot!