Speaker Series: Mikecz Dániel (TK PTI)

   2023. január 19. 13:00 - 2023. január 19. 14:00

Speaker Series: Mikecz Dániel (TK PTI)

Éghajlatváltozás és politika

Az „Éghajlatváltozás és politika: Attitűdök, tüntetők, reakciók” című kötet kapcsán előadást tart Mikecz Dániel, a PTI munkatársa és a könyv szerkesztője.

Az előadás absztraktja:

A zöld, környezetvédő aktivizmus új fejezetét jelenti a kortárs klímamozgalom, amely legfontosabb eseményeit 2018-tól a középiskolai tanulók által szervezett pénteki iskolai sztrájkok jelentették. A mozgalom eseményeinek, a tüntetések szervezésében meghatározó szerepet játszanak az olyan mozgalmi szervezetek, mint a Fridays For Future és az Extinction Rebellion. Magyarországon már 2018-ban megalakult a Fridays For Future csoport, majd tüntetések szervezésével csatlakoztak a nemzetközi tiltakozási kampányokhoz. A környezet- és klímavédelmi célok mellett felfedezhető egy generációs elem is a mozgalomban. A tüntetéseken részt vevő tanulók, fiatalok az idősebb korosztály tagjait teszik felelőssé a fenntarthatóságot, a környezet védelmét figyelembe nem vevő gazdasági, termelési rendszer kialakításáért.

Előadásomban a 2022-ban megjelent, Oross Dániellel közösen szerkesztett "Éghajlatváltozás és politika. Attitűdök, tüntetők, reakciók" kötet alapján foglalkozom a kortárs klímamozgalommal. Az előadás fókuszában az éghajlatváltozás és a klímavédelem politikai, politikai szociológiai dimenziói állnak, ennek megfelelően a szakpolitikák tekintetében is azok társadalmi percepciójával foglalkozik.