Messing Vera (TK SZI) és Bajnay Orsolya (21 Kutatóközpont) módszertani előadásai

   2024. március 19. 13:00

Messing Vera, a TK SZI kutatója a European Social Survey (ESS) lezárult 11. hullámáról, és a 12. hullámára tervezett módszertani átalakulásáról, míg Bajnay Orsolya, a 21 Kutatóközpont vezető elemzője az sms-kiküldéses push-to-web survey hazai tapasztalatairól tart előadást március 19-én, 13 órai kezdettel a Politikatudományi Intézet Körtárgyalójában.

 

Messing Vera (TK SZI): Az ESS lezárult 11. hullámáról, és a 12. hullámára tervezett módszertani átalakulásáról

Az empirikus társadalomkutatás gyakorlatában alkalmazott valószínűségi mintavételek leggyakrabban személyes kérdőíves adatgyűjtési technikával valósulnak meg, melyek lebonyolítása napjainkban egyre nehezebbé és költségesebbé válik. Ennek egyik oka az, hogy a survey-kutatások esetében az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a válaszmegtagadási arány, illetve azoknak az aránya, akiket egyáltalán nem is találtak meg a kérdezők. Általános vélemény, hogy a klasszikus, kérdezőbiztosokkal végzett, személyes megkeresésen alapuló survey-k már közáptávon sem fenntarthatóak. Ezt felismerve, a Eurpean Social Survey, European Research Infrastructure Consortium 2020 óta több kísérleti kutatást is készített. Az előadás ezeket – Push to Web survey, CRONOS – CROss National Online Survey – mutatja be és tárgyalja a különböző adatfelvételi módok jellemzőit, és a bennük rejlő torzításokat a klasszikus face-to-face adatfelvételekkel összehasonlítva.

 

Bajnay Orsolya (21 Kutatóközpont): Az sms-kiküldéses push-to-web survey hazai tapasztalatai

Az offline rekrutált online survey egyik lehetősége az, hogy sms-en küldjük el a kitöltendő kérdőív linkjét a válaszadóknak. A 21 Kutatóközpont az elmúlt egy évben 7 alkalommal végzett ilyen kutatást, és ennek empirikus tapasztalatait, tanulságait kívánja megosztani és megvitatni a kollegákkal. A prezentációban összehasonlítjuk az sms-es adatfelvétellel készült minták minőségét telefonos, személyes, és másfajta online kutatásokéval.