Magas francia kitüntetést kapott az MTA TK új főigazgatója

Magas francia kitüntetést kapott az MTA TK új főigazgatója

A Francia Köztársaság Napóleon által alapított Akadémiai Pálmarendjének lovagi fokozatát vehette át Pascale Andreanitól, Franciaország magyarországi nagykövetétől Boda Zsolt, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont főigazgatója. Az új vezető jelenleg a kutatóközösség megnyugtatását és a megfelelő morál fenntartását tartja legfontosabb feladatának.

Boda Zsolt fő kutatási területe a közpolitika változásainak magyarázata és a bizalom szerepe a közpolitikák megvalósításában. Tavaly az MTA TK az általa vezetett konzorciummal nyert el 3 millió eurós támogatást a DEMOS (Democratic Efficacy and the Varieties of Populism in Europe) című H2020-as pályázaton. A projektben 15 európai partner vesz részt, köztük olyan neves kutatóhelyek, mint az Amszterdami, a Hamburgi vagy a Koppenhágai Egyetem.

A kutatóközpont új főigazgatójaként jelenleg a kutatóközösség megnyugtatását és az MTA TK projektjeinek zavartalan folytatását tartja legfontosabb feladatának. Mint mondta, az intézmény működését alapvetően befolyásolja az ITM és az MTA közötti vita és a finanszírozás bizonytalansága. Már több kiváló kutató bejelentette, hogy külföldi kutatóhelyeken kívánja munkáját folytatni, ezért a nyugalom erősítését és a megfelelő morál fenntartását tartja legfontosabb feladatának a jelen helyzetben.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években folyamatosan javult az MTA TK nemzetközi tudományos mércével mért publikációs és pályázati teljesítménye.

Az MTA TK adja ki a hazai társadalomtudomány legkiválóbb szakmai folyóiratait, irányítja az európai kutatási infrastruktúra részét képező és szakmailag a legmagasabbra értékelt nemzetközi felmérés, a European Social Survey hazai adatfelvételeit.

Doktoranduszok és egyetemi oktatók számára is nyitott módszertani képzéseket szervez, folyamatos szakmai fórumot biztosít gyakorlati szakemberek számára is a jogtudomány új eredményeinek megvitatására, valamint működteti hazánk legnagyobb nyilvános, digitális társadalomtudományos archívumát.

Néhány tervezett új kutatási irányról is beszélt. Eszerint két új nemzetközi kutatás indul idén, az egyik a vidékfejlődés trendjeit, a másik a multinacionális vállalatok új munkaszervezési gyakorlatait vizsgálja. Ezek mellett kiemelt új kutatási terület a „számítógépes társadalomtudomány” és a „big data” elemzési technikák vizsgálata, amelynek keretében például olyan új szövegbányászati és hálózatelemzési módszertanok fejlesztése és alkalmazása folyik, amelyek jelentősége és gyakorlati használhatósága túlmutat a tudományon. Ugyancsak fejlődő kutatási irány az új technológiák (például az önvezető autók) jogi és társadalmi kihívásainak vizsgálata.

Ugyanakkor elkötelezett amellett, hogy az MTA TK-nak folytassa már futó elméleti és empirikus kutatásait többek között a Székelyföld történetéről és a székely identitásról, a kisebbségi jogokról, a választói magatartásról, a magyar közpolitikai folyamatról, az európai jogalkotásról, a gyermekvállalással kapcsolatos ismeretekről, a társadalmi mobilitásról és integrációról vagy a jog szociológiai elemzéséről.

Az Akadémiai Pálmarenddel a francia tudományos vagy kulturális együttműködések fejlesztését, valamint a kimagasló oktatási tevékenységet ismeri el Franciaország.

Forrás: Seres Anna, 2019. január 29. mta.hu