Új publikáció: Bíró-Nagy András tanulmánya a Journal of Ethnic and Migration Studies folyóiratban

Új publikáció: Bíró-Nagy András tanulmánya a Journal of Ethnic and Migration Studies folyóiratban

Megjelent Bíró-Nagy András “Orbán’s political jackpot: migration and the Hungarian electorate” című tanulmánya a Journal of Ethnic and Migration Studies (2019-es IF: 3,1; Q1 besorolású) folyóiratban.

A tanulmány rövid összefoglalója:

A tanulmány három vizsgálati szempont alapján mutatja be, hogy a 2015–2018 között állandósuló bevándorlásellenes kampány milyen hatással volt a magyar választók gondolkodására. Elsőként összehasonlítja, hogy miként alakult a migráció témájának jelentősége a magyar és az európai közvéleményben. A második kritérium a migrációval kapcsolatos attitűdök változásához kapcsolódik: a permanens kampány alatt még negatívabb lett-e a bevándorlás megítélése Magyarországon, tovább nőtt-e az elutasítás mértéke? Harmadik elemzési szempontként a cikk azt vizsgálja, hogy milyen szerepe volt a migrációval kapcsolatos félelmeknek a 2018-as választási kampányban: a migráció témája a választók közül végül kiket és milyen mértékben érdekelt a 2018-as országgyűlési választás idején? A tanulmány bizonyítja, hogy összességében az Orbán-kormány sikeresen tartotta fent a migrációs válság érzetét a 2018-as országgyűlési választás előtti három évben, tovább erősítette az idegenellenességet és a bevándorlás társadalmi elutasítását, valamint a saját korábbi táboránál is szélesebb körben tudta a legfőbb félelmek között rögzíteni a migrációt. E három tényező együtt tette a migrációt politikai lottóötössé a magyar kormány számára, ami az ellenzék fragmentáltságán, a pozitív makrogazdasági környezeten, illetve az erőforrásbeli különbségeken túl a Fidesz 2018-as választási sikerének egyik fő magyarázata volt.

A cikk elérhető erre a linkre kattintva.

András Bíró-Nagy (2021): „Orbán’s political jackpot: migration and the Hungarian electorate”, Journal of Ethnic and Migration Studies, Taylor and Francis, https://doi.org/10.1080/1369183X.2020.1853905