Elhunyt korábbi munkatársunk, Micsinai István

Elhunyt korábbi munkatársunk, Micsinai István

A PTI részvétét nyilvánítja István családjának. Letenyei László nekrológjával emlékezünk Istvánra. Nyugodjék békében!

"Egy kiváló, fiatal szociológus kollegától búcsúzunk. Micsinai István (1980-2021), 2021. július 24-én váratlan betegségben elhunyt.

István,
Pisti,
szabad, kíváncsi, független szellem volt.

Albertirsai, fizikai munkás családból származott, első generációs értelmiségiként egyszerre célozta meg a tudományos pályát és az alkalmazott kutatói létet. A Deák téri Evangélikus Gimnázium után előbb a PPKE-n, majd ez ELTÉ-n szerzett diplomát: szociológus lett. Fokasz Nikosz témavezetése mellett, doktori iskolásként, érdeklődése korán a társadalmi hálózatok felé fordult. Rendszeresen adott elő az MSZT-Hunnet konferenciákon, majd a 2010-es években egy sor értékes tanulmánya jelent meg társszerzői hálózatokról, határon átnyúló együttműködésekről. Számos fontos kutatásban vett részt, egyebek közt Sági György, Lengyel György, Sik Endre, Boda Zsolt vezetése mellett. Kvantitatív elemzőként magabiztosan mozgott az újszerű elemző eljárások világában.

Kiváló kutató elméjét a gyakorlatban is kamatoztatta. Előbb a Political Capital intézetben, majd hosszú ideig a Gordio hálózatkutató cégnél dolgozott. Közben óraadó volt az ELTÉ-n, 2015-től három évig az MTA PTI tudományos segédmunkatársa volt. Az elmúlt években szabadúszó volt: ott segített, ahol szükség volt egy kiváló elmére. Haláláig független, szabad szellem maradt.

Nyugodjék békében!"