Új megjelenés: Social Workers’ Causal Attributions for Poverty: Does the Level of Spatial Concentration of Disadvantages Matter?

Új megjelenés: Social Workers’ Causal Attributions for Poverty: Does the Level of Spatial Concentration of Disadvantages Matter?

Megjelent Husz Ildikó, Kopasz Marianna és Medgyesi Márton új cikke "Social Workers’ Causal Attributions for Poverty: Does the Level of Spatial Concentration of Disadvantages Matterity?" címmel, a Social Indicators Research című folyóiratban.

A kutatás egy 600 fős mintán vizsgálta a magyar szociális munkások szegénységpercepcióit. Feltárta, hogy a szociális munkások többsége strukturális okokkal magyarázza a szegénységet, de gyakori az egyéni hibáztatás is. Hipotézisünkkel ellentétben a helyi szegénység mértéke nem növeli szignifikánsan a strukturális magyarázatok elfogadását, de az individualista magyarázatok előfordulását igen. A helyi szegénység hatása azonban nem lineáris: a szociális munkások azokon a településeken hajlanak rá, hogy szegénységükért a szegényeket hibáztassák, amelyeken a leginkább halmozódnak a hátrányok, miközben a mérsékelt szegénység nem vezet ilyen vélekedéshez. 

A teljes cikk az alábbi linken érhető el:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11205-021-02868-4?utm_source=xmol&utm_medium=affiliate&utm_content=meta&utm_campaign=D