A PTI 2021-es évértékelője: újabb rekordév

A PTI 2021-es évértékelője: újabb rekordév

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete  2021-ben tovább erősítette vezető szerepét a hazai politikatudományi kutatások terén, és nemzetközi eredményeivel, széles kutatási portfóliójával kiemelkedik a politikatudományi kutatással foglalkozó kelet-közép európai intézmények közül. A PTI 184 publikációval zárta a 2021-es évet, amelyből 77 nemzetközi folyóiratokban vagy külföldi kiadóknál jelent meg. A nemzetközi publikációk számát tekintve ez rekordévnek számít. A publikációk közül 36 kiemelt jelentőségű és hatású (impakt faktorral illetve Q1/Q2-es besorolással rendelkező) tudományos folyóiratban jelent meg, amelyek összesített impakt faktora 76,01, a legmagasabb értékű pedig 8,061 volt. 

Az év publikációja Márton Bene  és kollégiái "Who reaps the benefits? A cross-country investigation of the absolute and relative normalization and equalization theses in the 2019 European Parliament elections" című cikke lett, amely a New Media & Society folyóiratban jelent meg. A PTI kutatói az elmúlt évben 94 nemzetközi és 90 hazai konferencia-előadást tartottak, valamint két nemzetközi és hét hazai tudományos rendezvényt szerveztek. 

Az intézet kutatói a hazai politikatudományt  számos szerkesztett kötettel és monográfiával gazdagították 2021-ben is. Jelentős munka többek között Csizmadia Ervin és kollégái "Uralkodó párt" című kötete, Illés Gábor "A realista politikus" című könyve, vagy a Sebők Miklós és kollégiái által szerkesztett "Szövegbányázat és mesterséges intelligencia R-ben" címűkötet. 2021-ben ugyancsak sokkat tettek kutatóink a tudományos eredmények  népszerűsítéért a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

Ami a hazai pályázati eredményeket illeti, az intézet 2021-ben is sikeres évet zárt. Egyéni és csoportos kutatások egyaránt komoly támogatásokat nyertek az NKFIH program, az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, és az ÚNKP pályázatain. Az ’Év Kutatója’ díjat, Metz Rudolf, az ’Év Fiatal Kutatója’ díjat pedig Molnár Csaba kapta.