Új publikáció: Science and Vaccine Scepticism in Light of Political Ideologies and Partisanship during the Third COVID-19 Wave in Hungary.

Új publikáció: Science and Vaccine Scepticism in Light of Political Ideologies and Partisanship during the Third COVID-19 Wave in Hungary.

Megjelent Farkas Eszter, Böcskei Balázs és Szabó Andrea "When Ideology Matters More – Science and Vaccine Scepticism in Light of Political Ideologies and Partisanship during the Third COVID-19 Wave in Hungary." című tanulmánya a Politics in Central Europe folyóiratban.

A legújabb számra kattintva olvasható: https://www.politicsincentraleurope.eu/index.php?page=current_issues

Az elemzés során azt vizsgáltuk, hogyan alakul a válaszadók tudománnyal kapcsolatos attitűdje a politikai ideológia, pártpreferencia, illetve a médiafogyasztási szokások tükrében. Egyrészt vizsgáltuk, hogyan vélekednek a válaszadók a tudományról általánosságban, valamint, hogy bíznak-e abban hogy a tudósok hatékony vakcinát fejlesztenek-e ki a koronavírussal szemben.  Az eredményeink szerint a pártosság szerepe a koronavírussal kapcsolatos tudományos bizalom esetén eltűnik, azaz nem a pártpreferencia határozza meg, bíznak-e az egyének a tudományban a koronavírus kapcsán, szemben az általános tudományszkepticizmus jelentősen nagyobb valószínűséggel jellemző Fidesz szavzaókra. 

A médiafogyasztási szokásoknak is jelentős szerepe lehet a tudományos bizalom kapcsán: a rendszeresen televízióból tájékozódó válaszadó kormánypárti és ellenzéki szavazók attitűdje nem tért el jelentősen. Továbbá, az elsősorban közösségi médiából tájékozódó ellenzéki szavazók jelentősen "tudományszkeptikusabbak" lehetnek a kormánypárti szavazóknál.