Új publikáció: Fostering a democratic and socially just energy transition: How do Ombudspersons in Europe frame energy poverty?

Új publikáció: Fostering a democratic and socially just energy transition: How do Ombudspersons in Europe frame energy poverty?

Stojilovska Ana tudományos munkatárs frissen megjelent publikációjának témája, hogy 20 európai ombudsman hogyan fogalmazza meg az energiaszegénységről és az energiaigazságosságról alkotott elképzeléseit, és hogyan kapcsolódik ez az energiaszegénység elterjedtségéhez a saját országukban. Az energiaszegénység európai ombudsmanok általi megfogalmazása besorolási jellegű. Az energiaigazságtalanságot nem említő ombudsmanokon kívül a legkevésbé ambiciózus keretkategória a „fogyasztói jog”, ezt követi az ambiciózusabb „társadalmi kiszolgáltatottság” kategória, míg a legmagasabb ambíciót akkor éri el, amikor az ombudsmanok kifejezetten megemlítik az „energiához való jogot”. vagy energiaszegénység. Részleges összefüggés van aközött, ahogy az ombudsmanok felfogják az energiaszegénységet, valamint az energiaszegénység és az energiaigazságtalanságok elterjedtsége között az adott országukban. Azokban az esetekben, amikor az energiaszegénység jelentős probléma, az ombudsmanok általában elemzik azt, de ez hiányzik a munkájukból azokban az országokban, ahol az energiaszegénység kisebb probléma. Az ombudsman egy feltörekvő szereplő a demokratikus és társadalmilag igazságos energiaátmenet elősegítésében.

Stojilovska, A. (2024). Fostering a democratic and socially just energy transition: How do Ombudspersons in Europe frame energy poverty? Energy Research & Social Science, 107, 103363. doi: https://doi.org/10.1016/j.erss.2023.103363

Ingyenesen elérhető 50 napig a következő linken: https://authors.elsevier.com/a/1iCby7tZ6Z-Fn7