PTIblog

A Politikatudományi Intézet blogja

Politikai témájú filmek bejgli mellé

2017. december 24. 14:37

Politikai témájú mozifilmek listázásának nagy hagyománya van. Folyóiratok, online értékelő portálok, filmes blogok rendre közlik saját összeállításaikat azokról a filmekről, melyeket minden politika iránt érdeklődőnek látnia kell. Hogy a magunkét hozzátegyük, megkértük a Politikatudományi Intézet munkatársait, írjanak saját személyes kedvenceikről spoilermentesen. E szigorúan szubjektív és bővítésre csábító listával kívánunk boldog újévet minden kedves olvasónak!

1. Aranypolgár /Citizen Kane/ (1941)

Orson Welles klasszikus mesterműve egy megalomániás és nárcisztikus médiamágnás életét és pályafutását kíséri nyomon. A főszereplő, Charles Foster Kane személyes boldogságát keresi, amelyet a politikában talál meg. Médiabirodalmával politikai szereplővé válik, majd maga is elindul New York állam kormányzói székéért. A film sok érdekes kérdést görget maga előtt a politikai vezetésről, perszonalizációról és a bulvárosodásról. Ráadásul Donald Trump kedvencéről beszélünk, amelyből a kampány alatt is merített.

2. Délidő /High Noon/ (1952)

„A legkevésbé amerikai dolog, amit valaha láttam” fogalmazta meg ítéletét John Wayne erről a rendhagyó westernről. A négy Oscar-díjat nyert film, amely valós időben mutatja be egy városi rendőrbíró és egy bűnöző banda konfliktusát, komolyabb politikai mondanivalót fogalmaz meg. Carl Forman forgatókönyvével tudatosan kívánt kritikusan reflektálni a McCarthy-éra kommunistaellenes boszorkányüldözésére. Gary Cooper által megformált főhős kénytelen egyedül szembe nézni a várost fenyegető veszéllyel – ahogy az amerikaellenes tevékenységgel megvádoltak is tették. Régi barátai elpártolnak tőle, a közösség közönyösen szemléli sorsának alakulását, és az egyház sem nyújt támogatást. A film a western műfaj klasszikus gondolatait vitte filmvászonra: az individualizmus, a (politikai) kötelességek, valamint a politikai és morális erények. Érdekes módon a keletkezésének körülményeivel ellentétben elsősorban a jobboldali politikai közösség kultuszfilmjévé vált.

3. Tizenkét dühös ember /12 Angry Men/ (1957)

Ennek a tárgyalótermi drámának középpontjában 12 névtelen esküdt áll, akiknek feladatuk ítéletet hozni egy gyilkossági ügyben. A film az igazságkereső tanácskozásra fókuszálva expliciten a demokrácia egy modelljét, a deliberatív demokráciát vázolja fel. A történet különösen tanulságos lehet a politikai cselekvés megértése szempontjából. Bár steril körülmények között, de nyomon követhetjük, miként alakulhat ki a vita során egy konszenzusos döntés. A 1939-es Becsületből elégtelen címet viselő filmmel együtt ezt tekinthetjük az amerikai demokrácia eszményi megjelenítésének a filmvásznon, amelyről napjainkban igen ellentétes képet kaphatunk (gondoljunk csak a Kártyavár című sorozatra).

4. Az oroszlán télen /The Lion in Winter/ (1968)

A történet II. Henrik és Eleonóra királyné, valamint három fiuk, Richárd (az Oroszlánszívű), John (Földnélküli János) és Geoffrey küzdelméről szól. Család, politika, vezetői alkalmasság (és alkalmatlanság), külpolitika, szerelem, hűség, államérdek - minden együtt van. Egyszerre könnyed és nehéz, a ravaszság, a szellemesség, a nagyvonalúság és a kicsinyesség megannyi kitűnő esettanulmánya. A ma divatos politikai kultsorozatok méltó elődje.

5. A tanú (1969)

A magyar és kelet-európai politikai filmek döntő része a diktatórikus hatalmak működéséről szól, sok esetben arra is csak egy áthallásos, nagyrészt szatirikus módon volt lehetőség. Ezeknek a szatíráknak a csúcspontja A tanú, amely mellett ugyan még számos más műfajilag hasonló film is készült (például a Nagyrozsdási eset, Fügefalevél), de ez a film, aminek részletei a közbeszédbe is átkerültek. Bármikor, bármennyiszer újranézhető.

6. A királynő /The Queen/ (2006)

A film Diana hercegnő váratlan halálát követően II. Erzsébet, a királyi család és a frissen választott brit miniszterelnök (Tony Blair) reakcióját dolgozza fel. Voltaképpen azt mutatja, hogy egy exogén sokk okozta válságot miként kezelnek politikai vezetők. Képet kapunk az érzelmek és a politika kapcsolatáról, de a film jól illusztrálja a politika mediatizációját is.

7. Miss Sloane (2016)

Politikai thriller egy okos nő főszereplésével, ami a stratégiaalkotás, a politikai játszmák és interakciók világába vezet be. A történet nagyon amerikai, hiszen a fegyverlobbi körül zajlanak az események. A politikával kapcsolatos morális dilemmák és a politika befolyásolása azonban univerzálisan érvényes kérdések.

 

A bejegyzés megszületésében közreműködött: Körösényi András, Balázs Zoltán, Micsinai István, Szabó Gabriella és Metz Rudolf.

Címkefelhő

2010 aktivizmus alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése altruista amnesty international antipluralizmus antipolitika átpolitizálódás autokratikus autonómia balázs zoltán beköszöntő belpolitika bene márton bertha szilvia blog bocskai boda zsolt brexit cenzúra civil ethosz civil szervezetek civil társadalom comparative agendas project comparative manifestos project comparative political data sets corvinus egyetem demokrácia demokratikus ellenzék depolitizálódás diktatórikus diskurzus dk doktorandusz dúró józsef egymillióan a magyar sajtószabadságért eljogiasodás élményvezérelt aktivizmus elszámoltatás érzelmek etnikai tisztogatás eurobarometer european social survey facebook filmek géntechnológia guillotine gyűjtőpárt habermas hatalompolitika hegedűs tamás hibrid rezsim higiénia hitler identitás ideológia illiberális állam integráció jobbik jogállam joguralom kádár-rendszer katharok képviseleti demokrácia kierkegaard konferencia konrád györgy konszolidált demokrácia koppány-csoport kormányzás autoriter módja kormányzásra készülés körösényi andrás korrupció közszolgálati média lenhardt balázs liberális demokráciák magyar politikai rendszer magyar politikatudományi társaság magyarország mávészet mérséklődés metaforák migrációs válság migration aid mikael wigell mnb modern individuum mozgalmi háttér mszp mta tk pti napirend nemzetközi adatbázisok néppárti népszerűség ngo orbán viktor orbán-rezsim papp zsófia parliaments and governments database pártfejlődés partikuláris pártok pártpreferencia patkós veronika patrimonializmus polgármester politikai cselekvés politikai fejlődés politikai pszichológia politikatudomány politikus populáris kultúra populizmus pősze lajos ptiblog radikális radikalizmus rítus róna dániel sajtószabadság soros alapítvány stratégia szakpolitika szegedi csanád szélsőséges személyiségjegyek szórólapok szövegbányászat sztálin szürke zóna tárdadalom társadalmi mozgalmak tisztaság toroczkai lászló török gábor tóth csaba tranzakciós aktivizmus újraválasztás univerzális civiltársadalom-elmélet usaid vaclav havel választási csalás választási szabályok választójog vallások varieties of democracy vendée vona gábor