PTIblog

A Politikatudományi Intézet blogja

Sóvárgás a múlt iránt? Politikai nosztalgia a Facebookon

2021. december 03. 18:11

Legújabb cikkükben Szabó Gabriella és Kiss Balázs a 2019-es Európai Parlamenti kampány kapcsán vizsgálják, hogy a magyar politikai pártok Facebook kommunikációjában milyen mértékben és milyen formában tűnik fel a politikai nosztalgia. 

A kutatás megerősíti azt az előzetes vélekedést, miszerint inkább a jobboldali politikai pártok osztanak meg nosztalgia tartalmú cikkeket a Facebookon, illetve kiderül, hogy az ilyen témájú posztok arányaiban kevés reakciót váltanak ki a felhasználók részéről, így a politikai nosztalgiának a szavazók mobilizálására elenyésző hatása van. 

Nosztalgia alatt nem csupán bizonyos múltbéli eseményekre való visszaemlékezést értünk, hanem egy olyan komplex érzelmi állapotot, amikor az egyének a jelen kellemetlen eseményeit - mintegy védelmi mechanizmusként - háttérbe szorítják, és a múltbéli eseményekbe kapaszkodva próbálnak pozitív, reményteli érzéseket megélni. Ennek megfelelően a nosztalgiázó emberek célja nem a régmúlt pontosabb megismerése, hanem ennek a valahai érzelmi állapot felidézése. Mindeközben a nosztalgia szomorúsága két dologból fakad: egyrészt a jelennel szembeni elégedetlenségből, másrészt hogy a boldogabbnak tűnő múlthoz való visszatérés már nem lehetséges.

Társadalmi változások, válságok és krízisek idején, amikor a jelen rendkívül kaotikusnak, kiismerhetetlennek és bizonytalannak tűnik, az egyének különösen hajlamosak jobb színben feltüntetni a múltban történt megszokott, stabil, ismerős dolgokat. Ráadásul a nosztalgikus posztok a közösségi médiában gyakran egészülnek ki elitellenes, kirekesztő üzenetekkel, éppen ezért szokás a nosztalgiát a populista diskurzus egyik lényegi elemének is tekinteni. A populista jobboldali politikusok nosztalgiával kapcsolatos kommunikációjukban az etnikailag és kulturálisan homogén nemzet iránti vágyukat fejezik ki - ezzel szemben a baloldali politikusok számára a nosztalgia a liberális demokratikus működés iránti visszaemlékezést, vágyakozást jelenti.    

A kvalitatív kutatás során a szerzők 951 politikusi Facebook posztot vizsgáltak a 2019-es Európai Parlamenti választást megelőző hét hétben, valamint a nemzeti ünnepnapokon, március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án. A vizsgált posztoknak mindössze 3 százalékában, 27 esetben azonosítottak politikai nosztalgiával kapcsolatos tartalmakat. Fontos hangsúlyozni, hogy bármilyen visszaemlékezés még nem jelentette, hogy egy adott Facebook poszt a vizsgált mintába került, szükséges volt hogy ezen túl érzelmi utalást is tartalmazzon, valamint hogy a múltat jobbnak értékelje a jelennél, vagy legalább annyira jónak, amelyből hasznos tudást meríthetünk a jövőre nézve.  

A nosztalgia tárgyát hasonló arányban jelentették kollektív és személyes emlékek, amelyeket a politikusok Facebook posztjaikban felidéztek. Elsősorban személyekre emlékeztek (pl. Milos Zeman, Helmut Kohl, Göncz Árpád, vagy Nagy Imre), illetve különböző időszakokra - például Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa a középkor iránt is nosztalgiával tekintett. Az elemzett posztok közül 4 esetében jelent meg arra vonatkozó utalás, hogy mit tanulhatunk a múltból a jelenre nézve, a posztok jelentős része a történelmi kontinuitás iránti vágyat fejezte ki. Értékek szempontjából a bátorság, hűség, bajtársiasság és kockázatvállalás fontosságát emelték ki posztjaikban a politikusok, melyeket szerintük szükséges volna a jelenben is jobban hangsúlyozni, illetve megélni. Míg politikai nosztalgiát tartalmazó posztok elsősorban jobboldali politikusok Facebook oldalán fordultak elő, a baloldali politikusok közül Karácsony Gergely bejegyzései között volt gyakoribb a politikai nosztalgia tartalma. A szerzők szerint Karácsony a politikai nosztalgiát főként az Orbán Viktorral elégedetlen szavazók mobilizálásra kívánta felhasználni. Egy érdekes eredménye a kutatásnak, hogy a Jobbik elnökének, Sneider Tamásnak kifejezetten alacsony arányban jelent meg a politikai nosztalgia a bejegyzéseiben - ennek oka vélhetően a párt tudatos eltávolodása szélsőjobboldali gyökereitől.

A felhasználói reakciók kapcsán a szerzők kiemelik, hogy a nosztalgiával kapcsolatos Facebook tartalmak nem váltottak ki az átlagosnál intenzívebb reakciót a követőkből, a kutatás tehát nem igazolta azt az általános vélekedést, miszerint a populista pártok szavazói receptívebbek volnának a politikai nosztalgia iránt. Karácsony Gergely nosztalgiával kapcsolatos posztjai azonban népszerűbbnek bizonyultak a többi bejegyzéséhez képest és több megosztást eredményeztek. Utóbbi azért fontos, mert a megosztások száma különösen nagy hatással van arra, hogy az adott bejegyzés sok követő hírfolyamában megjelenjen. Egy érdekes eredménye a kutatásnak, hogy míg a nosztalgiával kapcsolatos Facebook bejegyzések baloldali politikusok esetén inkább a like-ok számát, addig a jobboldali politikusok esetén a szomorú és haragos emojik számát növelték.             

A cikk az Innovation: The European Journal of Social Science Research című folyóiratban jelent meg, az alábbi linken elérhető

Címkefelhő

2010 aktivizmus alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése altruista amnesty international antipluralizmus antipolitika átpolitizálódás autokratikus autonómia balázs zoltán beköszöntő belpolitika bene márton bertha szilvia blog bocskai boda zsolt brexit cenzúra civil ethosz civil szervezetek civil társadalom comparative agendas project comparative manifestos project comparative political data sets corvinus egyetem demokrácia demokratikus ellenzék depolitizálódás diktatórikus diskurzus dk doktorandusz dúró józsef egymillióan a magyar sajtószabadságért eljogiasodás élményvezérelt aktivizmus elszámoltatás érzelmek etnikai tisztogatás eurobarometer european social survey facebook filmek géntechnológia guillotine gyűjtőpárt habermas hatalompolitika hegedűs tamás hibrid rezsim higiénia hitler identitás ideológia illiberális állam integráció jobbik jogállam joguralom kádár-rendszer katharok képviseleti demokrácia kierkegaard konferencia konrád györgy konszolidált demokrácia koppány-csoport kormányzás autoriter módja kormányzásra készülés körösényi andrás korrupció közszolgálati média lenhardt balázs liberális demokráciák magyar politikai rendszer magyar politikatudományi társaság magyarország mávészet mérséklődés metaforák migrációs válság migration aid mikael wigell mnb modern individuum mozgalmi háttér mszp mta tk pti napirend nemzetközi adatbázisok néppárti népszerűség ngo orbán viktor orbán-rezsim papp zsófia parliaments and governments database pártfejlődés partikuláris pártok pártpreferencia patkós veronika patrimonializmus polgármester politikai cselekvés politikai fejlődés politikai pszichológia politikatudomány politikus populáris kultúra populizmus pősze lajos ptiblog radikális radikalizmus rítus róna dániel sajtószabadság soros alapítvány stratégia szakpolitika szegedi csanád szélsőséges személyiségjegyek szórólapok szövegbányászat sztálin szürke zóna tárdadalom társadalmi mozgalmak tisztaság toroczkai lászló török gábor tóth csaba tranzakciós aktivizmus újraválasztás univerzális civiltársadalom-elmélet usaid vaclav havel választási csalás választási szabályok választójog vallások varieties of democracy vendée vona gábor