PTIblog

A Politikatudományi Intézet blogja

Egy hősre várva: A szavazók populista nézetei és a vezetők karizmája (kutatási gyors jelentés)

2022. március 29. 15:18

Válságok csakúgy, mint a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború és a globális gazdasági nehézségek általánosan felerősítik a várakozásokat egy hős iránt, aki képes megvédeni a közösséget a veszélyekkel és viszontagságokkal szemben. Ennek fényében nem csoda, hogy a 2022-es magyarországi parlamenti választási kampányban különösen nagy hangsúlyt kapott az egyes vezetők képességeinek megléte vagy hiánya (avagy a pozitív és negatív perszonalizáció). Az állampolgárok és a vezetők közötti közvetlenebb kapcsolat kialakulására irányul az is, hogy általános politikai hangnemmé vált a populista retorika és kommunikáció.

Ezzel kapcsolatban végeztek a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének és a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Tanszékének munkatársai online kérdőíves felmérést 2022. február 23. és március 4. között (N=1200), egy hónappal az országos választások előtt. Az adatfelvételt egy hivatásos közvéleménykutató cég az NRC (https://nrc.hu) végezte. A minta reprezentatív volt az internet-hozzáféréssel rendelkező, választókorú magyar lakosságra nézve. A válaszadók főbb jellemzői a következők voltak:

  • nem szerint: 49°% nő és 51°% férfi volt
  • életkor szerint: 23 % 29 év alatti, 24% 30 és 39 év közötti, 20% 40 és 49 év közötti és 33% 50 év feletti megkérdezett volt
  • lakhely szerint: 18% Budapesten, 52% városban és 30% faluban élt
  • iskolázottság szerint: 47% alapfokú, 34% középfokú és 19% felsőfokú végzettséggel rendelkezett

A kérdőíves vizsgálat a „Populista vezetők a követőik szemében. A kortárs populista politika követőközpontú magyarázata és vizsgálata” címet viselő (PD 134685 témaszámú) kutatás keretében az NKFIH Posztdoktori kiválósági program támogatásával zajlott le.

A felmérés a populista attitűdök és a vezetéssel kapcsolatos percepciók vizsgálatára fókuszált. Azokra kérdésekre kerestük a választ, hogy: Mennyiben osztják a magyar állampolgárok a populista világnézetet? Milyen elvárásokat fogalmaznak meg a politikai vezetéssel kapcsolatban általában? Mennyiben jellemzi őket a karizmaéhség? S mennyire elégítik ki a vezetők ezt az étvágyat? Azaz: mennyire tartották a két csúcsjelöltet, Orbán Viktort és Márki-Zay Pétert karizmatikusnak? Mennyiben kötődnek hozzájuk érzelmileg? Ahhoz, hogy választ adjunk ezekre a kérdésekre, a kutatás során a politikatudomány (Akkerman–Mudde–Zaslove 2014; Schulz et al. 2018; Castanho Silva et al. 2019) és a vezetéskutatás (Conger–Kanungo 1994; Shamir 1994) szakirodalmából ismert skálákat adaptáltuk és alkalmaztuk. A kutatás során végig 1-től 7-ig terjedő Likert-skálát használtunk. A kutatási gyors jelentés a vizsgálat leíró statisztikáit adja közre.

A kutatási gyors jelentés innen tölthető le: [PDF]

Az adatok közlése a tudományos ismeretterjesztés céljával történt. Azok mélyebb elemzésének és egyéb összefüggéseinek publikálására később kerül sor.

További információ a kutatásról: metz.rudolf@tk.hu https://politikatudomany.tk.hu/populista-vezetok-a-kovetoik-szemeben

Borítóképek forrása: Orbán Viktor: facebook.com; Márki-Zay Péter: Magyar Hang/Végh László

A kutatási gyorsjelentés a szerzők elemzői véleményét tartalmazza és nem értelmezhető a TK hivatalos állásfoglalásaként.
 

Metz Rudolf & Plesz Bendegúz

Címkefelhő

2010 aktivizmus alkotmánybíróság hatáskörének szűkítése altruista amnesty international antipluralizmus antipolitika átpolitizálódás autokratikus autonómia balázs zoltán beköszöntő belpolitika bene márton bertha szilvia blog bocskai boda zsolt brexit cenzúra civil ethosz civil szervezetek civil társadalom comparative agendas project comparative manifestos project comparative political data sets corvinus egyetem demokrácia demokratikus ellenzék depolitizálódás diktatórikus diskurzus dk doktorandusz dúró józsef egymillióan a magyar sajtószabadságért eljogiasodás élményvezérelt aktivizmus elszámoltatás érzelmek etnikai tisztogatás eurobarometer european social survey facebook filmek géntechnológia guillotine gyűjtőpárt habermas hatalompolitika hegedűs tamás hibrid rezsim higiénia hitler identitás ideológia illiberális állam integráció jobbik jogállam joguralom kádár-rendszer katharok képviseleti demokrácia kierkegaard konferencia konrád györgy konszolidált demokrácia koppány-csoport kormányzás autoriter módja kormányzásra készülés körösényi andrás korrupció közszolgálati média lenhardt balázs liberális demokráciák magyar politikai rendszer magyar politikatudományi társaság magyarország mávészet mérséklődés metaforák migrációs válság migration aid mikael wigell mnb modern individuum mozgalmi háttér mszp mta tk pti napirend nemzetközi adatbázisok néppárti népszerűség ngo orbán viktor orbán-rezsim papp zsófia parliaments and governments database pártfejlődés partikuláris pártok pártpreferencia patkós veronika patrimonializmus polgármester politikai cselekvés politikai fejlődés politikai pszichológia politikatudomány politikus populáris kultúra populizmus pősze lajos ptiblog radikális radikalizmus rítus róna dániel sajtószabadság soros alapítvány stratégia szakpolitika szegedi csanád szélsőséges személyiségjegyek szórólapok szövegbányászat sztálin szürke zóna tárdadalom társadalmi mozgalmak tisztaság toroczkai lászló török gábor tóth csaba tranzakciós aktivizmus újraválasztás univerzális civiltársadalom-elmélet usaid vaclav havel választási csalás választási szabályok választójog vallások varieties of democracy vendée vona gábor